Voor woord
Bloemen zijn altijd al een belangrijk geschenk van bijzondere schoonheid geweest. Vele mensen zeggen dat zij dieper geraakt worden door een geschenk van bloemen dan door een duur cadeau. 
Lang geleden terug in de geschiedenis werden bloemen gebruikt als een vorm van symbolische communicatie. De boeketten en ruikers van onze voorouders werden niet zozeer om hun schoonheid gekozen maar wel voor de boodschappen die zij konden overbrengen. Zo kennen de meeste van ons de oude traditie van rode rozen die wij aan iemand geven waar we verliefd op zijn. Of lelies voor een begrafenis. Tegenwoordig mag alles omdat iedereen een eigen smaak en steil heeft.


Door naar een bloem te kijken houd je je ziel een spiegel voor waarin je een duidelijker beeld van je leven kunt zien want in de vorm, geur en kleur van de bloem zijn parallellen met ons leven te vinden. Je lievelingsbloem kan heel veel over je vertellen. Bloemen zijn niet alleen erg mooi, zij zijn altijd al voor medicinale doeleinden gebruikt. Vele bloemen helpen tegen helende genezingen van aandoeningen en lichaam maar ook van de geest en ziel. We kunnen op verschillende manieren bloemenmedicijnen krijgen, maar we kunnen ook van de bloem rechtstreeks genezing ontvangen. 

Dit is al eeuwen oud. Helaas verwaterd het omdat de industrie de overhand neemt. Bloemen begeleid je bij een aangenaam proces van het eenvoudige hulpmiddel die de energiepatronen weergegeven worden. Je hoeft niet ziek of depressief te zijn om er baat bij te vinden want bloemen kunnen in tijden van veranderingen of waneer er een belangrijke beslissing genomen moet worden net zo verhelderend zijn. Daarom geven we onbewust ook meestal een bloemetje bij een uitreiking, bedankje of als iemand jarig of ziek is, gaan trouwen of dood gaan. Je hebt veel meer mogelijkheden om iemand in het zonnetje te zetten. Het geven prikkels waardoor je ogen stralen en van binnen warm voelt. Dat komt door de vorm, kleur en geur. En als je weet waar diegene van houd geven de bloemen extra kracht in het geen waar diegene voor staat.

Een klein voorbeeld van mijzelf….
Als baby ben ik gevallen en ontstond daar een wond. Door medicatie van de doktoren werd die wond alleen maar groter waarop mijn ouders naar andere mogelijkheden zijn gaan kijken wat er nog meer is. Ze kwamen bij een arts terecht die heel veel van kruiden af wist. Die vertelde dat ze mij moesten deppen met kamille een paar keer per dag want die maakt de wond schoon. Zo gezegd, zo gedaan. En ja, de wond verdween.
 Zo zijn we veel kruiden gaan ontdekken dat het veel beter geneest zonder bijwerkingen. Uiteraard is het nu niet gezegd dat u niet meer naar de dokter moet gaan. Maar kleine verwonderingen of ziektes hebben een oorzaak en is het verstandig om eerst te achterhalen wat, hoe dit is gekomen? Waardoor je daarna naar de oplossing kunt gaan.

Veel talenten zijn we kwijtgeraakt omdat de magnetische trillingen van electronica de overhand heeft genomen waardoor het consumeren een overvloed is geworden en de natuur die eigenlijk het belangrijkste is, net als eten en drinken. 
Van de natuur krijgen we zuurstof om te ademen. Want laten we rieeel zijn? Waar snuift u liever uw neus op? In een stad of in een bos? De meeste zeggen toch in een bos. Dat komt omdat daar veel meer zuurstof is. Want de bomen, struiken en bloemen nemen uw giftige bacteriën en stoffen over waardoor u weer meer lucht krijgt.
 Daarom zijn de meeste mensen die dichter bij de natuur staan ook vaak veel gezonder omdat ze minder trillingen van electronica binnen krijgen waardoor er ruimte vrij komt in je lichaam en geest en je tot rust komt. En daar weer andere mooie dingen voor in de plaats komen om te ontdekken wat er nog meer is. 
Vakantie doet precies hetzelfde. De meeste zijn gestrest bij het weggaan omdat er nog zo veel moet gebeuren. Na mate de dagen verstrijken op uw vakantie bestemming ontspant je omdat de meeste bestemmingen aan een strand, kabbelende rivier bij een bos of in de bergen is. Terwijl winkelen ontzettend leuk is. Maar eigenlijk moet je onbewust ook weer van alles en neemt de stralingen de overhand en wordt je toch weer gespannener.
 Daarom zijn de talenten van mensen die dicht bij de natuur leven vaak een onbegrip voor mensen die in een stad wonen. 
Op veel plaatsen bestaat er nog steeds een folklore die boeren en mensen van het platteland helpt om het weer en andere natuurfenomenen te voorspellen aan de hand van de kleuren van de lucht en het gedrag van planten, de vogels en andere dieren. Deze kennis is via verhalen en rituelen doorgegeven. Wij werken in weze tegen de natuur in en wij maken in wezen ons leven eerder ingewikkelder dan dat we meewerken aan gezamenlijke doelstellingen en saamhorigheid. In onze hoogste complexe wereld dienen we opnieuw op zoek te gaan naar de eenvoud van het leven, zo zullen we dan de vrede en tevredenheid vinden die we nu niet hebben. Want wij willen steeds meer, dan tevreden zijn met wat je hebt. 

Uit degeschriften uit 1928 vat Pam Brown
de gaven van bloemen als volgt samen:

Zij groeien daar waar troosteloosheid is.
Zij verbergen de littekens van oorlogen
Zij bieden een vluchtsoort voor de eenzame,
Zij verlenen hoop aan gewonden of zieken.
Zij troosten de diepgetroffenen.
Zij zijn een blijk van aandenken.
Zij vrolijken een binnenplaats en een stadstuin op.
Zij tarten de machine. 
Zij zijn als lichtjes in de duisternis.
Zij zijn de belofte van vernieuwing. 
Zij zijn leven!
bloemen zijn er waar ze nodig zijn

 


Bloemen weerspiegelen het zoeken van de mens naar betekenis, want hoe ons leven zich ook ontvouwd, verlangen wij niet naar een leven dat net zo mooi en waarachtig is als als een bloem? 
Bloemen zijn een geschenk waarmee de natuur ons heeft bedeeld om ons te helpen opnieuw in contact te komen met ons ware zelf, want in bloemen kunnen we de weerspiegeling van onze ziel waarnemen. Bloemen kunnen een inzicht geven van uw innerlijke schoonheid waardoor u zich gelukkiger voelt en meer kunt waarderen. Aangezien wij meer dan tachtig procent van ons leven binnen doorbrengen, verliezen wij helaas in snel tempo onze verbinding met de natuur. Daarom is het ook zo belangrijk om in huis planten en bloemen te hebben.

Bloemen reizen de hele wereld rond

In Nederland zijn we erg verwend en kunnen we door het gehele jaar alle soorten bloemen krijgen. Alleen er wordt niet stil gestaan dat door het gehele jaar niet alle bloemen vanzelf op komen en de bloemen die niet uit het seizoen komen wat duurder zijn. Daarvoor is het buitenland de oplossing omdat het daar het grootste deel van het jaar warm is. Vooral in Kenia en Ecuador het de langste tijd warm is waardoor het zaadje sneller tot een plant en bloem op groeit. En het daar voor ons nog heel betaalbaar is omdat daar nog steeds aan slavernij wordt gedaan omdat het arme landen zijn en wij daar van kunnen profiteren.
 De Roos wordt in Nederland het meest verkocht.
 Uit Kenia komen de meeste kleine bloemige rozen omdat het een snelle productie is en die het minste tijd nodig hebben om te groeien. Helaas worden die vol gespoten met gif om de houdbaarheid goed te houden en het zo goedkoop mogelijk te houden. Deze klein bloemige rozen groeien gemiddeld 2 tot 3 weken op waardoor ze niet sterk zijn en de knop geen stevigheid krijgt om te groeien en bloeien omdat het bijna bandwerk is. Thuis op de vaas zal daar ook niet veel mee gebeuren omdat zoals wij dat zeggen (als echte bloemisten) de bloem stijf staat van het gif. Daarnaast regelmatig jonge mensen aan sterven voor onze productie. Daarnaast verkopen wij Eucardor Rozen een betere kwaliteit die hebben wij zo genoemd omdat deze rozen dikkere knoppen hebben en al veel beter behandeld worden en in Ecuador de ruimte en goede grond en warmte is. Die krijgen ook meer de tijd om op te groeien en de knop voller en mooier te laten uit komen. Het eenigste nadeel is omdat er vaak ook vochtigheid bij komt vanwege de temperatuur verschillen kunnen de rozen bruin worden omdat ze vanbinnen rotten. Die krijgen gemiddeld 6 tot 8 weken de tijd om op te groeien.

Daarnaast heb je de Nederlandse rozen die het minst zijn gespoten omdat wij bewuster met het milieu om gaan en er eigenlijk het liefst niet gespoten mag worden. Omdat het weer hier nogal wisselt duurt het langer voordat de roos tot bloei komt. Het voordeel is wel dat u geen gif in huis krijgt maar wel een sterke bloem die bloeit en zelfs geurt! En zijn rozen eigenlijk alleen maar verkrijgbaar waneer de tijd daarvoor rijp is. Gelukkig kunnen we veel met kassen waardoor er door het gehele jaar rozen verkrijgbaar zijn. Alleen we hebben wel te maken met het weer. Of er veel gestookt moet worden als het koud en nat is. Of dat de temperatuur  op het gemiddelde blijft. Daarom werk ik graag met seizoensbloemen omdat ze sterker zijn, mooier uit komen, en u er langer van kunt genieten. 
Zo werkt het met alle bloemen.

Het begint allemaal bij kwekers die van een zaadje een bloem weten te maken.
Dat gebeurt vaak in een kas waar het lekker warm en broeierig is, want dan wilt het plantje sneller groeien. Zodra het plantje een paar cm groot is en het buiten warm is moet het plantje net als wij tegen weerstand gebokst zijn. Ze geven ook geur af, dat doen bloemen ook. Als het plantje groeit komt daar vaak een bloem uit waar beien op af komen. Die vinden de stuifmeel van de bloemen heerlijk want daar maken hun weer honing van en verspreid de overgebleven zaadjes weer die op de grond vallen (dit bedekken de kwekers weer op de bodem om broeierig en warm te houden waaruit weer een nieuw plantje groeit). Als wij geen bijen meer hebben zullen de bloemen ook verdwijnen. Omdat die de zaadjes verspreiden waarop nieuw bloemen, planten, struiken en bomen ontstaan en wij er weer zuurstof door krijgen. Zuurstof hebben wij nodig als mens, anders kunnen we niet leven en krijgen we nog weinig adem. Dit is in Nederland zorgwekkend want steeds meer mensen bedekken hun tuin met stenen en het groen verdwijnt langzaam in huizen en wegen, waardoor het milieu voor de toekomst slechter wordt en wij steeds meer ziek worden als we er niets aan doen.

Kennen jullie het verhaal van China waar ze allemaal met kapjes op hun mond lopen? Daar is nog maar weinig zuurstof omdat het vol is gebouwd, dus ze krijgen meer giftige stoffen binnen. En zo proberen ze dat tegen te gaan om kapjes te dragen. Denkt u dat het werkt/helpt?
Daarom zijn bloemen en planten zo belangrijk, en vooral bijeen, vlinders enz. die de bloemen weer bevruchten zodat de bloemen blijven komen. En als de bijen alleen maar gif opstuiven gaan ze ook dood en moeten we alles zelf doen wat onbetaalbaar word.
Dat is het begin stadium van kwekers. Hun zorgen er voor dat zo’n zaadje elke keer verbeterd wordt waardoor de bloem langer houdbaar is voor de klant.

bloemstuk

Mijn leven lang ben ik al met bloemen en planten bezig, veel in het buitenland geweest. Veel met kwekers gesproken omdat ik graag wilde begrijpen waarom Nederland zo’n eenheidsworst is. Misschien klinkt het negatief, nee zo bedoel ik het niet. Wij zijn een ontwikkelingsland waarop we eerlijk mogen zijn om te zeggen wat we willen waardoor er ook veel meer mogelijk is dan in andere landen.
In 2009 liep ik tegen een prachtig winkel padje op waar ik mijn droom kon verwezenlijken omdat ik al lang had gezien dat er veel meer mooiere en gezondere bloemen zijn waar je liefdevolle bloemdecoraties op diverse manieren aan mensen door kunt geven.

BloemistBloemen winkel Bloemendaal

5 jaar later liep ik tegen een bloemenhandelaar op waar ik mee aan de praat kwam. Hij zag wat ik allemaal met mijn gouden handen kan en verbaasden zich telkens weer. Zo creatief en lef dat ik heb. De winkel werd te klein waardoor ik genoodzaakt was om te stoppen. Maar hij wist een winkel pand in Haarlem en vroeg of ik dat over wilde nemen. Ik vond het een grote uitdaging en heb mijn stoute schoenen aan gedaan. Uiteraard Bloemendaal zal ik niet vergeten en zal altijd blijven bezorgen in Bloemendaal. In Haarlem kan ik verder groeien om de mensen die bewust in het leven staan volop te laten genieten van mijn bloemenpracht!

bloemenwinkel

Mensen die mij inmiddels kennen
van elk boeket, bloemstuk, Afscheidsbloemstuk, trouwbloemen en alle bloem decoraties
zal in elk seizoen iets extra’s zitten, waarvoor de gelegenheid daar is.
Kruiden uit het seizoen in plaats van groen waardoor het heerlijk ruikt en altijd weer iets extra’s mee kunt doen.

Dat is de reden waarom ik graag met seizoensbloemen werk.
– Omdat het een stuk gezonder is,
– de bloemen sterker zijn,
-en u of diegene die het krijgt er langer van geniet.
En het “eigenlijk” elke week weer een verassend feestje is om bij Bloemenboetiek Iona binnen stappen om alleen al de kleur, geur en warmte te voelen van creativiteit waarop uw ogen gaan stalen en een geluksgevoel van binnen krijgt!
Bloemist-Bloemenboetiek Iona